“Primavara araba, vara turceasca, toamna romaneasca”

“Primavara araba, vara turceasca, toamna romaneasca”

Posted on 19 September by

RosiaMontana

(English version:  link . Up to date news: #unitisalvam, #rosiamontana on twitter and FB.)

“Primavara araba, vara turceasca, toamna romaneasca” este unul dintre sloganurile, inspirate de o jurnalista de la CNN, a zecilor de mii de protestatari romani care au iesit in strada in mai multe orase ale tarii, in special in Capitala, pentru Rosia Montana in a cincisprezecea zi de protest, 15.09.2013.

“Protestatarii se opun proiectului de lege pe care Guvernul l-a aprobat recent, proiect care permite exploatarea bazata pe cianuri la Rosia Montana. Potrivit Gabriel Resources, compania canadiana din spatele proiectului, planul consta in scoaterea a 314 tone de aur folosindu-se o cantitate de 40 de tone de cianura pe zi”, isi incepe autoarea articolul.

Protestatarii romani si-au exprimat dezacordul fata de acest proiect, cerand demisia guvernului, trimitand astfel un semnal de alarma opozitiei, se mai arata in articol.

Aceste proteste pot fi considerate un model de rezistenta non-violenta, atat pentru cause ecologice, cat si pentru cauze care nu au legatura cu mediul. Protestatarii se concentreaza pe cresterea ecoului lor in comunitate, in contextul in care televiziunile nu acopera cum ar trebui demonstratiile. Au gasit mijloace alternative de transmitere a informatiilor, prin social media, noteaza autoarea.

In afara de relevanta pe plan international, protestele marcheaza un moment istoric pentru Romania. Arata ca publicul roman este determinat in a-si face auzita vocea, cerand respect si o reprezentare cuvenita din partea celor de la conducerea tarii. In plus, acest public a invatat cum sa isi exprime cererile.

Publicul roman si diaspora au lansat Toamna romaneasca, o miscare de protest stradal masiv, care reuneste sute de mii de oameni, de la Washington DC pana la Kathmandu, intr-un efort global de a salva Rosia Montana, se mai arata in articolul semnat de o romanca, Raluca Besliu, care, potrivit profilului de pe pagina CNN, a absolvit Universitatea Oxford.

Protestele au inceput duminica 01 septembrie si au continuat in fiecare zi din saptamana, duminica pe 15.09 fiind cea mai ampla zi de protest in care zeci de mii de oameni (25 000 doar in Bucuresti) din 33 de orașe din România și 41 din străinătate s-au solidarizat cu lupta pentru salvarea Roșiei Montane.

Acest articol este preluat de pe DailyBusines.ro, cu cateva actualizari. 

 

 

 

 

 

0 Comments Off 940 19 September, 2013 September 19, 2013

The ICUD Project

The ICUD Project aims to Creatively Unveil hidden forms of Discrimination on the Internet, especially on social network sites (sns) such as facebook, and provide practical tools to combat discrimination online. The six project partners will research on the internet different examples of discrimination, in order to create a methodology and creative material to combat it.

+info about ICUD