Cum funcționează cercetarea?

Cum funcționează cercetarea?

Posted on 19 September by

Credem în schimbarea pe care o poate provoca fiecare în jurul său. De această dată ne propunem să schimbăm atitudini, percepții și comportamente, făcând parte dintr-un proiect european de cercetare privind tinerii, social media și discriminarea. Internet: Creatively Unveiling Discrimination (Internet: Identificarea creativă a formelor implicite de discriminare este un proiect ce își propune să promoveze folosirea responsabilă a internetului de către tineri, cu accent pe problematici privind discriminarea etnică, rasială, socială sau culturală în cadrul reţelelor de socializare.

Pentru a identifica practicile curente privind discriminarea în mediul online, cu precădere în social media (Facebook), partenerii europeni ai proiectului desfășoară o etapă de cercetare la nivel național, pentru ca, apoi, cu rezultatele identificate să pună bazele unui pachet interactiv anti-discriminare, destinat tinerilor și celor ce lucrează direct cu ei.

Cum funcționează cercetarea?

Pentru a identifica practici discriminatorii în reţele de socializare, Fundaţia PACT a creat 3 profiluri de Facebook în cadrul proiectului, fiecare destinat unui grup-ţintă în cadrul cercetării. Cele 3 profiluri de Facebook ale PACT s-au  ”împrietenit” cu reprezentanţi din cele 3 grupuri-ţintă: un grup de liceeni (15-18 ani), un grup de studenţi şi unul de tineri care au abandonat sistemul educaţional la un anumit moment.

După ce fiecare reprezentant/tânăr în parte a acceptat cererea noastră de prietenie în cadrul Facebook si şi-a dat acordul de a participa la această etapă de cercetare din proiectul nostru, noi am evaluat conţinutul cu caracter posibil discriminatoriu (voluntar sau involuntar) de pe profilul său (wall, pagini pe care le urmăreşte, comentarii etc.), ajutaţi de partenerii noştri sociologi de la Universitatea din Tarragona, Spania. Bineînţeles, toate datele colectate vor fi prelucrate sub anonimat şi în conformitate cu practicile de cercetare sociologică.

Cele trei profiluri de Facebook destinate celor 3 grupuri-ţintă sunt, după cum urmează:

  1.  https://www.facebook.com/alice.icud – grupul de studenţi
  2.  https://www.facebook.com/georgiana.icud  – grupul de liceeni
  3. https://www.facebook.com/monica.icud – grupul de tineri care nu se află în sistemul educaţional

În prezent, etapa de cercetare a conţinutului discriminatoriu în mediul online, cu precadere în social media (Facebook), s-a încheiat şi urmează a doua etapa a proiectului în care vom susţine sesiuni de training pe ceea ce însemană discriminarea în mediul online cu grupurile ţintă vizate în cadrul ICUD de către Fundaţia PACT.

0 Comments Off 653 19 September, 2013 September 19, 2013

The ICUD Project

The ICUD Project aims to Creatively Unveil hidden forms of Discrimination on the Internet, especially on social network sites (sns) such as facebook, and provide practical tools to combat discrimination online. The six project partners will research on the internet different examples of discrimination, in order to create a methodology and creative material to combat it.

+info about ICUD