La Unió Europea s’enfronta a grans desafiaments relacionats amb la digitalització de la feina. Segons la Comissió Europea, només el 54% dels europeus entre 16 i 75 anys tenen capacitats digitals bàsiques i el 38% de les empreses reporten impactes negatius en el seu acompliment causa de la falta de tals capacitats. En un entorn cada vegada més digitalitzat on més del 90% dels llocs de treball utilitzen coneixements digitals, la seva importància per mantenir l’ocupabilitat mai ha estat tan alta.

La publicació massiva de continguts digitals multimèdia és una de les majors tendències de la digitalització del mercat laboral i està obrint gradualment les portes a les noves tecnologies. Aquests continguts millorats es beneficien de la tremenda expansió de les xarxes socials per conquerir no només les nostres pantalles, sinó també les nostres pràctiques culturals i professionals.

Tot i el contacte gairebé diari dels professionals amb aquest tipus de contingut, pocs coneixen les seves especificitats, els seus mitjans de producció o el seu cost. Aquestes noves tecnologies són freqüentment considerades complexes, cares i destinades a especialistes, el que sovint provoca reticència o fins i tot ansietat al implementar-les en el treball. Aquesta preocupació retrata la fragmentació i exclusivitat de les ofertes d’Educació i Capacitació Vocacional o Formació Professional (FP), les quals no sempre satisfan les exigències del mercat laboral.

Per abordar aquests problemes, el projecte #DIMPAproject planteja 3 prioritats:

  • Desenvolupar materials i eines d’aprenentatge digital per recolzar i millorar l’ús efectiu de tecnologies i pedagogies digitals per a formació, promovent una educació oberta i innovadora en una era digital.
  • Millorar les capacitats per publicar i gestionar contingut digital millorat, promovent l’ocupabilitat i el desenvolupament personal.
  • Enfortir competències clau per a una VET contínua, mentre es millora l’accés del contingut per a tothom, incloent-hi les persones amb dificultats d’aprenentatge.

Per promoure encara més l’accessibilitat dels coneixements i eines pel que fa a competències digitals, el projecte pretén crear el primer Curs Massiu Obert Online (MOOC) a Europa sobre 6 de les principals tecnologies de publicació i difusió de contingut millorat:

  • EPUB 3
  • Realitat augmentada
  • Realitat virtual
  • Video 360 °
  • Vídeo interactiu
  • Materials impresos augmentats

El projecte DIMPA està cofinançat pel programa ERASMUS+ de la Unió Europea i s’implementa des de novembre de 2019 fins a octubre de 2020 per 6 participants: Formation 3.0 (FR), LogoPsyCom (BE), Les Apprimeurs (FR), CEPS Projectes Socials (ES), BFI OOE (AT) i AKETH (GR).